Global Clinicin palvelut

Katso sivun alalaidasta lähimmän Global Clinicin yhteystiedot, kun tarvitset neuvoja tai kiireetöntä terveydenhoitoa. Helsingin Global Clinicillä saa myös esimerkiksi ehkäisyneuvontaa ja HIV-tukipiste käy kerran kuussa tekemässä HIV-pikatestausta. Global Clinicin palvelut ovat maksuttomia.

Psykologipalvelut (Helsinki)

Paperittomuuteen liittyy huolta ja epävarmuutta tulevaisuudesta. Omasta tilanteesta keskusteleminen ammattilaisen kanssa voi helpottaa oloa. Global Clinic Helsingissä toimii vapaaehtoisia psykologeja, jotka tarjoavat psykologista keskusteluapua klinikan aukioloaikoina.

Psykologin vastaanotolle hakeudutaan esimerkiksi mielialaoireiden, stressin, univaikeuksien, ahdistuneisuuden tai ihmissuhteita koskevien huolien vuoksi. Vastaanotolle voi tulla keskustelemaan ja mahdollisesta jatkosta sovitaan psykologin kanssa erikseen. Luottamukselliset keskustelut käydään tarvittaessa tulkin välityksellä. Psykologeja sitoo vaitiolovelvollisuus.

Voit ilmoittaa tulostasi etukäteen soittamalla klinikan puhelinnumeroon. Yhteydenotto etukäteen ei ole välttämätön, mutta se auttaa varmistamaan psykologin sekä tulkin saatavuuden.

Muiden tahojen järjestämiä palveluita

  • Sos-kriisikeskus: lyhytkestoista keskusteluapua kriisistä selviytymisen tueksi
  • Suomi-Syyria Ystävyysseuran arabiankielinen kriisiapu: soita ja varaa aika (p. +358404125900) tai tule paikalle keskiviikkoisin klo 14−16 tai perjantaisin klo 10−12
  • Monika-naiset: monikulttuurista toimintaa ja tukea väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajanaisille ja -lapsille
  • Mielenterveystalosta löytyy tietoa ja itsehoito-ohjeita suomeksi, englanniksi, arabiaksi, somaliaksi, venäjäksi ja kurdi-soraniksi.

Raskaana olevat ja lapset

Ainakin Helsingissä, Espoossa, Turussa ja Vantaalla raskaana olevat paperittomat naiset ja kaikki alle 18-vuotiaat paperittomat ovat oikeutettuja laajoihin terveydenhuollon palveluihin, kuten neuvolapalveluihin.

  • Helsingin neuvolan ajanvaraus: puh. 09 310 55530 (ma–pe klo 8–14)
  • Espoon neuvolan ajanvaraus: puh. 09 816 22800 (ma–pe klo 8.30–14.30)
  • Vantaan neuvolan ajanvaraus puh. 09 8392 5900 (ma–to klo 8–15 ja pe klo 8–13)

Jos neuvola-aikaa ei saa, ole yhteydessä Global Cliniciin.

Muissa kunnissa asuvien kannattaa olla yhteydessä lähimpään Global Cliniciin, jotta voimme selvittää raskauden seurannan mahdollisuudet.

Kiireellinen välttämätön hoito

Kaikki Suomessa oleskelevat ovat oikeutettuja kiireelliseen hoitoon. Sillä tarkoitetaan ”äkillisen sairastumisen, vamman, pitkäaikaissairauden vaikeutumisen tai toimintakyvyn alenemisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista” (Terveydenhuoltolain 50 §). Sosiaali ja terveysministeriön asetus aiheesta on luettavissa täällä.

Helsingissä kaikki paperittomat saavat kiireellistä hoitoa samaan hintaan kuin kuntien asukkaat. Muissa kunnissa käytäntö vaihtelee, joten lasku voi olla suurikin. Lasku perusterveydenhuollon tai erikoissairaanhoidon poliklinikkakäynnistä tai sairaalahoidosta lähetetään jälkikäteen postitse. Yksityisillä lääkäriasemilla maksu suoritetaan yleensä paikan päällä. Helsingissä, Turussa, Vantaalla ja Espoossa paperittomat raskaana olevat ja lapset saavat myös laajempaa terveydenhoitoa paikallisilla päätöksillä.

Lisätietoja ulkomaalaisten oikeudesta terveydenhoidon palveluihin Suomessa Kelan sivuilla.

Mikäli tilanne on akuutti, ota yhteyttä hätäkeskukseen (112)! 

Start typing and press Enter to search